Menu Close

Bezoek minister Schouten: Minister Carola Schouten luistert écht naar kleine armoede projecten en gaat er over in gesprek!

Tijdens een bijeenkomst vandaag met 35 informele initiatieven die zich inzetten tegen armoede en eenzaamheid en diep in de haarvaten van de samenleving werken, heeft minister Carola Schouten gezegd morgen in haar gesprek met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) de problemen waar deze organisaties tegen aan lopen aan de orde te stellen.

De bijeenkomst werd georganiseerd door de Haella Stichting en Kleine Armoede Hulp, een fonds van 35 vermogensfondsen die kleine armoede en eenzaamheidsprojecten ondersteunen. De minister was zichtbaar onder de indruk van de vele kleine en vaak informele initiatieven. Ze roemde de moed, kracht en inzet en oprechte betrokkenheid van deze organisaties bij mensen in de problemen.

Ze luisterde vol passie en betrokkenheid naar de verhalen van deze organisaties. Ze nodigde hen allemaal uit om hun verhaal te doen. Dat deed de aanwezigen zichtbaar goed. Te vaak worden ze niet gehoord, hier vandaag wel.

De initiatieven vertelden over hoe vaak er niet naar hen geluisterd wordt door overheid en instanties, over de moeite die ze hebben om aan geld te komen, oa omdat veel van het geld van de overheid allereerst naar grote welzijnsorganisaties gaat, en bijna allemaal krijgen ze te weinig support van lokale gemeenten bij het vinden van een pand voor hun activiteiten. Zij zijn het die bij mensen achter de voordeur komen, die de mensen die door overheid en instanties niet bereikt worden wél bereiken. Zij weten tegen hoeveel barrières mensen in armoede aanlopen en toch worden ze veel te vaak niet gehoord en zitten niet bij de beleidsmakers aan tafel. Hun verhalen maakte diepe indruk op alle aanwezigen.

De minister riep hen op om soms best brutaler te zijn als er niet geluisterd wordt, vertelde over de beperkingen waar de overheid tegen aan loopt en deed de toezegging om in het gesprek dat ze morgen heeft met de VNG de obstakels waar deze organisaties tegen aan lopen aan de orde te stellen.

Alle deelnemers waren geraakt door de warme en oprechte betrokkenheid van de minister.

Ter voorbereiding van het gesprek hadden de initiatieven hun vragen aan de minister gedeeld en daar hebben we een boekje van gemaakt. Ik mocht dit boekje aan de minister overhandigen. Het boekje zal morgen ook worden overhandigd in het gesprek van de minister met de VNG.

U kunt hier het boekje bekijken.